PONTYCENTRUM

MAGYARORSZÁG

FOLYÉKONY ADALÉKOK

FOLYÉKONY ADALÉKOK

A bojligyártás technológiája az utóbbi években rohamosan fejlődött. Az alapmix porösszetételét a fejlődés előre haladtával a még jobb hatásfok elérése érdekében egyre jobb, és különlegesebb koncentrált porkivonatokkal színesítették, melyek természetességüknél fogva igen csak megnövelték az ebből készített bojlik fogóerejét. Többen felteszik a kérdést, hogy mi szükség van ennyi plusz adalékra egy bojli elkészítésénél. Nagyon sokan az egyszerű anyagokból elkészített csalit részesítik előnyben, mert a hozzávalók könnyebben beszerezhetőek, és sokkal alacsonyabb költséggel lehet így előállítani a kívánt csalit. Mint minden komolyabb, pontyhorgászattal kapcsolatos alapkérdés megértéséhez a választ erre is az angol horgászkultúrában kell keresnünk. Az angoloknál a pontyfogás kultúrája teljesen más metodikán alapszik, mint itt nálunk. Magyarországon egy adott tó pontyállománya az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan cserélődött a húshorgászat miatt. A halakat kifogták, elvitték és mindig új telepítésekkel pótolták a tó pontyállományát. Ahogy a mondás is szól ,,Egy újszülöttnek minden vicc új” alapon a telepített halakat egy, és mindig azonos csalival meg lehetett fogni. Általában nem volt esélyük újra találkozni ugyanazzal az íz világgal, ami felkeltette volna bennük a gyanakvást. Az angol horgászkultúrában teljesen más a helyzet. Ott egy bizonyos tó egy adott halállományára horgásznak évről évre. Ugyanazokat a halakat fogják vissza újra és újra. Nagyon ritkák a friss telepítések, és mivel a ponty ,,sporthal” számukra, ezeknek a halaknak van lehetőségük megélni az öregkort. Ám ez a horgászstílus megköveteli a folyamatos fejlődést és a csali újítását, mert ugyanazt a halat nem biztos, hogy ugyanazzal a csali összetétellel sokszor egymás után meg lehet fogni. Ez a speciális helyzet kényszerítette rá az ott horgászó társadalmat arra, hogy a pár jól bevált alapmix összetevő mellé plusz érdekes, csalogató anyagokat keverjenek, ezáltal felkeltve a pontyok érdeklődését. Itt lépnek képbe a különböző koncentrált porkivonatok, folyékony adalékok, és aromák. Először a koncentrált porkivonatok terjedtek el, de a fejlődés nem állt meg, és színre léptek a folyékony adalékok is. Régebben az olajokon és egy - két aminosavakkal és vitaminokkal dúsított folyadékokon kívül nem igen lehetett más folyékony adalékot a bojlink elkészítéséhez beszerezni. Ezekhez is állategészségüggyel foglalkozó üzletekből, vagy külföldről jutottunk hozzá. Ma már a komolyabb gyártók széles palettáját kínálják a folyékony adalékoknak. Tengernyi lehetőségünk van a kipróbálásukra és kombinálásukra. Használatukat érdemes a bojli alapízesítéséhez hozzáigazítani. Az igazi, jó minőségű folyékony adalékok természetes eredetűek, ezáltal előállításuk meglehetősen nehéz, nagyon komoly munkát igényel. Egyre nagyobb teret hódítanak, mivel a koncentrált poroktól lényegesen nagyobb vízoldékonysággal rendelkeznek, ezáltal a csali vonzerejét jobban megnövelik. Vízbe érve gyorsabban oldódnak, mint por alakú társaik. Nagyon tömény folyadékok ezek, melyek vízbe érve azonnal ásványi anyagokat és nyomelemeket közvetítenek, amit a pontyok nagy távolságból ösztönösen felismernek. Megtalálhatóak köztük a különböző halolajok, melyek talán a legrégebben használt folyékony összetevők a bojligyártás történetében. A halolajok jellegzetes, karakteres ízzel és illattal rendelkeznek. Amellett, hogy a bojlink formázásához elengedhetetlenek, nagy százalékban tartalmaznak zsírsavakat (Omega 3, Omega 6 ) és nagyon gazdagok A és D vitaminokban, valamint nagy szerepük van a halak egészségi állapotának és vitalitásának megőrzésében is. A folyékony anyagok családjába tartoznak a különféle édesvízi és tengeri élőlények bonyolult eljárással előállított kivonatai. Ilyen például a folyékony kagylókivonat, a szúnyoglárva kivonat, a rákfélék és a különböző tengeri halak, valamint puhatestűek tömény kivonata. Feltehetjük a kérdést, hogy miért kell pl. polip, vagy tintahal kivonatot, illetve aromát a bojlinkhoz felhasználni, mikor a ponty soha életében ilyenekkel nem találkozik? Ez tökéletesen így is van, de ezeknek az élőlényeknek a testnedvei az életformájuknak köszönhetően annyira erősek és jellegzetes íz- és aromavilággal rendelkeznek, hogy a hosszú évek komoly kísérletezései bizonyítottan a legjobb pontycsalogató anyagoknak titulálják. Az emberi orr számára kissé kellemetlenek, de a pontyok receptorait kétség kívül izgatják. Ezeken kívül találkozhatunk a széles termékpalettán az élesztő, a földigiliszta, a kukorica, a tigrismogyoró, a chili paprika és a különböző algafélék tömény kivonatával is. A folyékony anyagok sorolásból nem szabad kihagyni a különböző aminosav vegyületeket (Minamino, Salmon Amino, Krill Amino, Amino Blend 365, stb.) melyek enzimkezelt fehérjeforrásokat, vízoldékony halfehérje kivonatokat, esszenciális aminosavakat, vitaminokat valamint nyomelemeket tartalmaznak. Különleges erjesztési eljárással készítik őket állati fehérjék felhasználásával. Ezek az amino koncentrátumok az állati takarmányozásból kerültek át a halcsali gyártásba, jelentőségük pedig abban rejlik a tápanyag érték mellett, hogy vízzel érintkezve borzasztó gyorsan oldódnak és a pontyok nagyon nagy távolságból észreveszik. Áruk a meglehetősen bonyolult előállítás miatt igen borsos, viszont használatukkal kimagasló eredményeket érhetünk el. Mivel nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, nagyon nagy szerepük van a nagy nyomásnak kitett vizeken. Mindezek mellett folyékony, természetes édesítőszerekkel, ( pl. talin ) és folyékony betainnal is gazdagabbá tehetjük a saját magunk által készített, de a gyári csalik beltartalmát is. A legtöbb folyékony koncentrátum természetes mivoltából kiindulva és erőteljes íz világánál fogva, sok bojlimixben aroma hozzáadása nélkül is kifejti hatását. Legtöbbjük nem olajalapú, ezért a leghidegebb vízhőmérsékletnél is bátran használhatjuk. Felhasználásuk igen széleskörű. A bojlik készítése mellett pelletek, magvak áztatására és stick illetve spodmixek elkészítésénél is használhatjuk őket. Horogcsalik és lebegőbojlik utólagos ízesítésére is kiválóan alkalmasak. A PVA termékeket nem oldják. Fontos megjegyezni, hogy minden folyékony adalékot bojlikészítésnél kivétel nélkül mindig a felvert tojáshoz kell adagolnunk. Természetesen használhatóak együtt is a különböző folyékony- és poradalékok, ezt ki-ki saját belátása, fantáziája és pénztárcája szerint dönti el. Adagolásukat a komolyabb gyártók mindig feltüntetik, ezeket érdemes betartani. Alkalmazásukkal jelentős eredményeket lehet a csali gyártásban, ezzel párhuzamosan a pontyhorgászatban elérni.
 

Termékek rendezése:

név szerintár szerint (növekvő)ár szerint (csökkenő)

Hemp Oil - Kendermag Olaj

Ár: 3 990 Ft-tól

Mint több más honlap, a mi honlapunk is sütiket használ a felhasználói élmények teljességéért.
További információ

Engedélyezem