PONTYCENTRUM

MAGYARORSZÁG

A bojli készítéstől a horgásztúráig – kaland a kotrón 1. rész

A bojli készítéstől a horgásztúráig – kaland a kotrón 1. rész

2017.05.25.

Mostani két részből álló cikksorozatom első epizódja egy egyszerű, de annál fogósabb bojli, elkészítésének részletes bemutatásáról szól. A dolog apropója, hogy ezzel a csalival vágtam neki április végén az idei első Gyékényesi túrámnak. De még mielőtt rátérnék arra, hogy milyen eredményekkel is zártam a horgászatot, első körben tekintsük át a csali elkészítését lépésről-lépésre.

A csali ötlete tulajdonképpen Pataki Gergő nevéhez fűződik, ugyanis még a tavalyi év folyamán kértem tőle egy nem túl bonyolult, de eredményes Krill-GLM bojli receptet. Nyilván sokan teszik fel jogosan a kérdést, hogy miért bajlódjunk otthoni gyúrással, amikor készen is levehetjük a golyókat a boltok polcairól. Ez valóban így van, és sokáig én is így gondolkodtam. Egy idő múlva viszont rájöttem, ha magam készítem a csalimat bátran használhatom a fantáziámat mind íz világban, mind bel tartalomban, mind pedig formában és méretben egyaránt. Nem beszélve arról, hogy a házi csalik mindig frissek és ezáltal úgy gondolom, hogy sokkal fogósabbak is.


A gyári bojlik is teljes magabiztosságot adnak…
A gyári bojlik is teljes magabiztosságot adnak…

… de az is az általam gyúrt bojlik mellett szól…  … de az is az általam gyúrt bojlik mellett szól…
… de az is az általam gyúrt bojlik mellett szól…

…. hogy sokkal jobb érzés ezekkel horogra csábítani a pontyokat
…. hogy sokkal jobb érzés ezekkel horogra csábítani a pontyokat


De nem szaporítom a szót. Térjünk is rá magára az összetevőkre.
A recept alapja a már jól ismert Odyssey XXX Mix, amit gondolom, nem kell bemutatnom, hisz már évek óta, egészen pontosan 2006-tól szerepel a CC Moore palettáján. Ezt az erősen halas és lélegzetállítóan kagylós íz világot egészítettem ki Krill Meal-el vagyis tengeri rák liszttel. A folyékony összetevők pedig az elmaradhatatlan tojásból, Odyssey XXX Liquid-ből valamint Krill Amino Compound és Whole Krill Extract keverékéből állnak (A pontos arányokat 1 kg-ra lebontva a cikk végén olvashatjátok.)

Első lépésben kezdjük a por alapú összetevőkkel. Alaposan dolgozzuk össze az alapmixet a rákliszttel, hogy egy teljesen homogén állagot kapjunk. Figyelem! Itt fontos megjegyezni, hogy ha nem áll a rendelkezésünkre keverőgép, akkor kisebb adagokban ( pl kilókban) végezzük el a műveletet. Ha ez megvan a felvert tojásokhoz adagoljuk a pontosan kimért folyékony összetevőket.

Rendkívül fontos az alapanyagok pontos kimérése….
Rendkívül fontos az alapanyagok pontos kimérése…


…és két különböző összetevő (Odyssey bojli mix, Krill liszt) homogén állagának elérése
…és két különböző összetevő (Odyssey bojli mix, Krill liszt) homogén állagának elérése


Mindig a felvert tojásokhoz…
Mindig a felvert tojásokhoz…


….adagoljuk a folyékony adalékokat
….adagoljuk a folyékony adalékokat


Mindezek után nincs más dolgunk, mint maga a gyúrás, vagyis a száraz és folyékony összetevők összedolgozása. Nagyobb mennyiségnél, ha nem áll rendelkezésünkre dagasztó gép, és kézzel gyúrjuk össze a mixet, mindenképp több részletben tegyük, hisz 5 kg-nál, nagyobb mennyiségnél már meggyűlik vele a bajunk. Az elkészült tömböt pihentessük legalább negyed órát a formázás előtt, hogy legyen ideje összeérni az összetevőknek. A tészta kinyomása egyértelműen levegős kinyomóval a legegyszerűbb, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a kézi mechanikus változat is tökéletes megfelel erre a célra.


Csak pontosan, úgy ahogy a „nagykönyvbe” meg van írva

Csak pontosan, úgy ahogy a „nagykönyvbe” meg van írva
Csak pontosan, úgy ahogy a „nagykönyvbe” meg van írva


A dagasztó gép hiányában a legnehezebb művelet
A dagasztó gép hiányában a legnehezebb művelet

Nagyobb mennyiség elkészítése esetén szükséges egy „mamut” roller
Nagyobb mennyiség elkészítése esetén szükséges egy „mamut” roller


Ha már elkészültek a megfelelő méretű hurkák és legördültek a rolleren a golyócskák, akkor már csak a főzés van hátra. A forrástól számítva addig főzöm a golyókat, amíg azok fel nem jönnek a víz felszínére, így megkapva a tökéletes csalit.


Főzve az igazi
Főzve az igazi


Pár gondolatot még megosztanék a tartósításról:
Mivel a házi golyók nem tartalmaznak tartósítószert, így sokkal könnyen bepenészesedhetnek, megromlanak, ami negatívan befolyásolja a fogósságukat. A tartósításnak három hatékony módja létezik: az egyik a fagyasztás, a másik a sóban való „tartósítás” (ami még egy plusz attraktor) és végül, amit én alkalmazok az egyszerű szárítás.


Remélem tudtam segítséget nyújtani azoknak, akik bele szeretnének vágni a házi csali készítésbe. Következő cikkemben, mint az már a bevezetőben említettem, megtudhatjátok, hogy „muzsikált az XXX-Krill bojlim. Addig is mindenkinek sok horgászattal töltött napot és rengeteg nagy pontyot kívánok.

 

Íme a recept:

  • 95dkg Odyssey XXX mix >>>
  • 5dkg Krill Meal >>>
  • 25ml Krill Amino Compound >>>
  • 25ml Whole Krill Extract >>>
  • 50ml Odyssey XXX Liquid >>>
  • 10 db Tojás

Tisztelettel Horváth Krisztián és a Pontycentrum

 

Mint több más honlap, a mi honlapunk is sütiket használ a felhasználói élmények teljességéért.
További információ

Engedélyezem